Skorstensfria kaminer

Precis som skorstensfria spisar kräver inte heller skorstensfria kaminer någon installation eller skorsten för att fungera. De kan helt enkelt flyttas runt på samma sätt som en möbel, vilket förstås är väldigt praktiskt när man möblerar om. Varken skorstensfria spisar eller kaminer släpper ut någon rök, enbart vattenånga och lite koldioxid då de eldas med biobränsle. Spisarna och kaminerna avger dock värme men är inte så energieffektiva att de kan ersätta traditionell uppvärmning i ett rum. De fungerar däremot som en utmärkt värmekälla för inglasade uterum och balkonger. Pjäsernas huvudsakliga funktion är förstås att höja ”mysfaktorn”, vilket bidrar till en trevlig och skön atmosfär i hemmet.

I stort sett finns det ingen större skillnad på en skorstensfri spis och en skorstensfri kamin till sin funktion, vilket kan vara bra att veta då man söker efter produkterna med hjälp av en sökmotor. En annan benämning, väl värd att känna till, är spritkamin, vilket naturligtvis refererar till till produktens bränslekälla.

>>Titta på hela sortimentet av skorstensfria kaminer här.

Skorstensfria kaminer går att hitta i såväl tidlös som modern design, allt efter tycke och smak. Många svenska företag har hållit sig i bräschen vad gäller att utveckla och producera skorstensfria kaminer, spisar och förbränningssystem eller som återförsäljare för den internationella marknaden. Det svenska företaget Vauni AB är till exempel Europas ledande tillverkare inom just det här området. Ett annat företag som utmärker sig genom att vara marknadsledande på skorstensfria eldstäder är Ruby Fires, med modeller som byggs i egen regi i Nederländerna men som saluförs i Sverige under namnet Ruby Fires by Wahlborg. Andra företag som sticker ut på marknaden är Scandinavisk spismiljö som har arbetat med eldstäder i mer än 20 år samt Kaminexperten.se vars verksamhet startade då en av grundarna år 2001 sökte en prisvärd kamin till sitt eget hem. Vad han upptäckte var att kaminerna i Sverige var mycket dyra och inte alls prisvärda. Då han började jämföra priser i utlandet fann han att det fanns goda möjligheter att importera till Sverige. Idag omfattar butiksnätet närmare 60 återförsäljare. Som webbutiker kan för övrigt nämnas Rimstone Interiör & Designlagret och TheHome.se, vilka har ett brett utbud av skorstensfria spisar och kaminer, jämsides med sina övriga produkter för hemmet. Med detta som belysande exempel kan man väl säga att skorstensfria eldstäder har nått sin marknad i Sverige och att det med stor sannolikhet är produkter som är här för att stanna då de så väl matchar de behov av värme och sprakande eldstäder som vi har här uppe på de nordliga breddgraderna. Kaminen eller eldstaden blir helt enkelt en vacker samlingspunkt i hemmet, precis som eldstäderna i gamla tider hade som funktion en gång.

Eldstäder i gjutjärn står ständigt högt upp på önskelistan hos svenska kunder då braskaminer tillverkade i gjutjärn alltid ger en effektiv, miljöriktig brasvärme. En installation av en braskamin ger dig även ökad trivsel, större trygghet vid strömavbrott och sänkta värmekostnader. Vad gäller just miljöaspekten så finns det även skorstensfria produkter som är miljömärkta, vilket förstås utgör ytterligare en kvalitetsstämpel. Så är till exempel samtliga modeller från danska RAIS, som valt att samarbeta med Scandinavisk Spismiljö i Sverige, miljömärkta med Svanen.