Köpa kamin

Du har beslutat dig för att köpa kamin och nu återstår bara att välja mellan alla modeller och märken som finns på marknaden. Om du till exempel bestämt dig för att köpa en braskamin finns lite att ta tänka på innan. Det är till exempel alltid viktigt att elda på rätt sätt. Detta förutsätter först och främst att du inskaffar en modern braskamin och gör en bygganmälan innan installationen. Beställ även besiktning av sotaren, vilket görs efter installationen. Du ska enbart använda torr ved till din kamin. Tänk på att det går åt dubbelt så mycket nyhuggen ved jämfört med torr ved, för att få ut lika mycket värme. Kontrollera också att röken är vit och genomskinlig. Om röken istället är svart tyder detta på att du valt en olämplig eldstad, eller att du har fel eldningsteknik eller att bränslet är dåligt. Den träaska som hamnar i eldstaden ska vara finfördelad och grå. För att spara på energi och miljö ska du även rengöra kaminen ofta. Elda aldrig hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånplattor eller dylikt då hälsofarliga rökgaser kan bildas.

Teknologin kring brasvärme har utvecklats rejält under de senaste åren och således har den moderna tekniken gett oss effektivare och mer miljövänliga brasvärmeprodukter. Myndigheternas krav på låga utsläpp av partiklar och konsumenternas krav på effektiv förbränning har gjort så att tillverkarna tagit fram bättre produkter. Dagens brasvärmeprodukter får därför inte jämföras med gamla öppna spisar eller äldre kaminer. En ny brasvärmeanläggning har en teknik som garanterar en fullständig förbränning vilket ger en bättre värmeekonomi.

>>Titta på hela sortimentet av kaminer här.

Om du istället när du ska köpa kamin väljer att inhandla en skorstensfri kamin eller spis blir det hela genast mycket enklare jämfört med en braskamin. Detta är ett bra och inte minst billigt alternativ till en öppen eldstad, och en skorstensfri kamin eller spis har även den fördelen att den kan placeras i princip vart som helst i bostaden. Du kan naturligtvis även välja att ha den på din uteplats eller inglasade balkong. Dessa produkter eldas med olika typer av biobränsle, vilket gör det till ett mer miljövänligt alternativ än en traditionell öppen spis eller kamin. Du behöver inte ta så mycket säkerhetsaspekter i beaktande jämfört med vanliga eldstäder, annat än förstås en normal översyn och även att du ser till att kaminen eller spisen inte är övertäckt med något material som kan vara brandfarligt.

Rimstone Interiör & Designlagret och TheHome.se är två inredningsbutiker på Internet som även har valt att satsa på skorstensfria spisar eller kaminer, och som därmed säkrat sin position på marknaden då dessa produkter är enormt populära. Förutom dessa finns ett oändligt utbud att välja på online, så risken att du inte skulle finna just den modell som du söker är tämligen obefintlig. Många svenska företag har hållit sig i bräschen vad gäller att utveckla och producera skorstensfria kaminer, spisar och förbränningssystem eller som återförsäljare för den internationella marknaden, så du lär inte heller ha några problem att hitta en fysisk affär på hemmaplan om du föredrar att köpa kamin på det sättet istället.