Insats öppen spis

Den som någon gång eldat i en gammaldags öppen spis vet hur hemtrevligt och mysigt det låter när vedträna i brasan knastrar och sprakar. Det fladdrande varma skenet från lågorna ger den där alldeles speciella stämningen som bara kan upplevas med en levande och synlig eld. Hur trevligt detta än må vara så vet du kanske att den öppna spisen är mycket ineffektiv och oekonomisk som uppvärmningskälla. Stora mängder varm luft från rummet sugs ut genom spisen och skorstenen. Det är inte ovanligt med 500-800 kubikmeter per timme.

En spisinsats eller spiskassett ger dig möjlighet till att få en effektivare uppvärmning från din värmekamin eller spis då en vanlig öppen spis alltså inte ger så mycket värme. Verkningsgraden och den värme som avges blir låg på grund av den stora okontrollerade mängd luft som förbrukas av spisen. Att elda i en vanlig öppen spis innebär att ca 300 m3 luft per timme går åt bara för att driva brasan. Veden brinner fort och ofta finns det många bitar av kol kvar i askan som vittnar om en ofullständig förbränning. En bra lösning på detta problem är därför att installera en kassett, eller en insats för den öppna spisen, vilket ger mer ekonomi och effektivitet i eldandet. Då minskas mängden luft till ca 30 m3 per timme och verkningsgraden ökar. Samtidigt som du kan njuta av elden genom de generösa glasytorna får du ut rejält med värme.

>>Titta på hela sortimentet av insatser till öppna spisar här.

En sluten eldstad ger också en verksammare, mer komplett förbränning, vilket förstås är positivt miljömässigt sett. Kassetten värmer upp murverket i den befintliga öppna spisen och du får på så sätt ett värmelagringsmagasin som avger värme under lång tid. Då man inte behöver oroa sig för gnistor från brasan är dessutom en sluten eldstad extra trygg att använda. Elden sköter sig själv och du kan lugnt ägna din uppmärksamhet åt något annat. Luft från rummet dras in genom bottengallret och värms upp bakom kassetten. Genom toppgallret strömmar luften tillbaka in i rummet som varmluft. För extra effektiv värmespridning kan ett eller flera ventilgaller monteras i den öppna spisens murade kåpa.

Insatser för öppen spis saluförs både i traditionella modeller som i mer modern design, och till exempel den både populära och praktiska energikassetten passar för det mesta till alla öppna spisar, braskaminer och kakelugnar. Ofta gäller en garanti på 10 år, men undersök hur lång garantitid du har på just det produktmärke som du väljer innan köp. Det finns även insatser för öppen spis för den som vill satsa extra stort på upplevelsen av elden och där utförandet ger full insyn till elden bakom luckan och glaset.

Så med rätt vald insats för öppen spis eller kassett kan du generera mer värme än vad en öppen spis gör då en öppen spis normalt förbrukar lika mycket värme som den alstrar. En insats för öppen spis är i regel enkel att installera och passar de flesta öppna spisar, oavsett dimension eller formspråk.